Followers

Thursday, 31 May 2012

Stress sampai bunuh diri

assalamualaikum semua. mlm~2 cm ginik bosan lah pulak. .so apa lagi, update entri lg 1. haha

stress??!! arghhh. mai jerit ramai~2. .kite pergi Taman Tasik Taiping (tripel T) then kite jerit sekuat hati kita. .erm, cara cm gituk blh hlgkan stress kew? urm, berganting kpd individu. :)


as a student kita msti pernah stress kn. .eh, tipu lah kalo xpenah stress.. kdg~2 kita stress smpai org len plk jdik mangsa lps perasaan kita. .kita pukul~2 di, kita herdik~2 dia. dasyat~2.. xmo lah sampai cm gituk. .xelok tw x. org lain pulak yg kene. xksian ke..

stress jugak blh menyebabkan seseorg mengambil tndakan tok bunuh diri? percaya x? ikot suke lah. .tp, berdasarkan ilmu pengatahuan Kyra yg cetek nih smalam Kyra tgok cite hindustan 3 idiot.. .ade budak tuh stress belajaq sampai dia bnuh dr. .pensyarah dia xterima projek dia sbb dia hnaar lewat. .lg pon tu last semester. .kalao pnsyarah tu xtrima dia punya projek bermakna markah dia ksg. .that means dia gagal kn. .mana xnya dia bunuh diri. .dh 3 thun dia belajaq last~2 skali fail. .ade ke org nk terima kite keje walaupon kite msuk ijazah. dh fail, fail jugak lah kn. ruk nya sampai cm gituk.. 


bila pk masa dpn, takut pulak. nk amek bidang perakaunan tp, tgok lah markah exam akaun cm ne. c je pon. kalo nk amek bdng sains., fizik gn kimia xblh bwk. .bio blh lg lah. .ermm poning aishh..

Kyra harap kita kalo stress pon xpayah lah sampai bunuh diri. .mungkin ada jln penyelesaian yg terbaik. .dlm islam bunuh dri kn berdosa..cukup lah dgn dosa yg ada, ni nk tmbh pulak gn doa membunuh diri. jgn~2. semua yg brlaku kita pk positif oukeyh. yg negatif tu kita lempaq p lombong kat umah Kyra. hihii.

k lah. bubye :)

Wednesday, 30 May 2012

Menjadi seorang yg tabah bkn mudah

assalamualaikum semua.. 

.ape kabar? cm ne cuti nih..ok x? .best x?.haha. .hari ni cerita pasai ketabahan hati wanita.. .msti pernah kan hati kita diremuk bagai. .tambah~2 dlm hal~2 cinta.. uf coz lah penah kn.. soal cinta kita xpenah main~2 kn.

bila kite tgh bengang sal cintan cinton kita nih msti keluar kat sttus fb bagai~2. .hampir dua minit kmudian keluar ag sttus merepek kite tuh. .pada msa yg sama kite tgh menserabutkan mata~2 pembaca~2 sttus kita. .kdg~2 dyrang pown blh jd fed up. .pastu twiter pulak. .aduhh.,kemain sakan hati kite d remuk. .xpyh lah sampai cm gituk sekali kn.

tp, Kyra phm pasai hati seorg gadis nih. .susah nk jdik seorg yg tbh. .hati seorg wanita mudah sgt terguris dn mudh cgt mengis walapon dia xtunjuk dpn kite. .dpn kite kemain happy, p, bila dok sowg~2 mula lah .dia ngis dlm bilik smbil peluk~2 bntai busyuk ksygn dia. .(cm penah buad je.hehehe) .kdg~2 kite cube nk jd org yg tabah tp, xblh. .sebab nye kenape?? mungkin kite xcite mslah kite kat smebdy n kite xcube slelsai kan dgn cara baik. .so,pandai~2 korang selesai kan mslah korang.

saya merajuk dgn awk! haha juz kidding

bercakap psal ketabahan ni. .cuba kite tgk berape rmai yg tabah harungi semua ujian ni. .dah jadik cm experiment plk. .sesuatu yg sukar utk kita miliki tu lah menjadi kn kite lbh sayang kat dia. .n segala bhn cemuhan dn fitnah g d lontar kn kat kite tu lah menbolehkan kita perbaiki dr kita. pada yg sma perasaan syg tu akn membukit bukit. .xcaye. .ikot suke lah. .kalo korang nk try buad lah. .cube pendam isi hati korang, then tgok ape akn jd. .bila dia rpt gn org len pon kite akn jd cemburu  kemain walaupon kite xde relay gn dia.

semua onak dan duri yg ditempuhi sblm 1 ikatan terbentuk menjadi kn kita lbh hargai apa itu cinta. .dn kita akn lbh memahami si dia. .ok, lps ni kalo lps pts cinta xpyh lah nk tgongeng~2 cgt. .xelok tw dak. .tambah~2 ank dara. .xmau tw..xmnis kowt. .semua ni ade hikmah nya percaya lah. .Allah dh atur kan segala nya. .byk~2 lah buad solat hajat serta solat~2 sunnat kalo nk dia jd milik kita yg sah dr segi hukum agama. .mudah mudahan. .aminnn~~




Monday, 28 May 2012

Menari pakai high heels

hye gurl n boy. .nice to meet u all..hik hok..menggedik sudah!

kat sini mesti semua gegirl pena pkai heels kn. .tinggi mana?. .xjatuh kew? .ha ha. .kite ni  pon setakat nak jalan~2 g Taiping Sentre pown pakai high heels nk tumbang. .ni kn diarang yang pakai kasut 5 incin bagai.

tapi, artis malaysia rase ne jarang yg pkai kasut tumit tggi bagai, pasto menari~2. .alagai, setakat Elyana pon xpakai kasut bila buad show. .tgok korea (eh, sejak bila lah kra tepengaruh dgn k-pop ni) kasut kemain tggi gila. .pasto boleh pulak dyrang jogek~2 sana sini. .xsakit ke kaki tuh. .tapi, mmg semad lah kan diarang menari.



.ade keburukannya pakai kasut tumit tinggi nih. .antaranya ialah :

1. pergelangan kaki terseliuh akibat drp kita xdapat imbangkan bdn kita yg molek nih.
2.boleh meyebabkan kitaran haid ttergangu,
3.menyebabkan sendi, leher, lutut, tumit sakit.

eh., cm xbetoi je..sor if xbetoi, .kita juz amek info ni dkt Mrs. google kita.



Thursday, 24 May 2012

Spesifikasi calon suami yg boleh dibuat suami

assalamualaikum sume.. hye~2.. ry ni nak kongsi tips 

1. Solat fardhu cukup 5 waktu.


2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.


3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA.


4. Lulus ujian fardhu 'ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yg lain.


5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat "Alif Ba' Ta'" sampai Surah "Iqra' Bismirabbikallazi Khalaq."


6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak gi Mydin tapi pegi mengorat jiran taman sebelah.


7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk.


8. Gedik joget2 pun depan bini dan anak2 je. Depan org lain sopan santun gitu.


9. Jenis tak cemburu buta sgt. Cemburu macam ni ok, "Ehemm..ramainya kawan laki kat opis..jgn sampai lupa abg taw.."


10. Belajar takat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD.
11. Kalo dia jenis diam tadelah sampai org kata tak bergaul ngn manusia lain. kalo dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata2 org lain.


12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang2nya Maghrib dan Isyak.


13. Tak berapa gemar dengar kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola.


14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.


15. Jenis senyum sokmo.


16. Tak tengok sgt awek cuns, duk tengok bini dia je wlpn bini dia tak cuns.




17. Pandai masak sekurang2nya masak nasi dan goreng telur, ayam, ikan, nasi goreng, nasi goreng hailam dll.Kalau dia tak sempat nak masak sekalipun, dia takkan makan kat McD or tempat2 makan yg pelik2 nama dia menu yg mahal2 sebab dia tahu keje dia gaji tak banyak. Makan nasi lemak kat gerai lagi ok pe. 


18. Rajin. Ringan tangan tolong isteri. Kadang2 tolong kemas rumah, sapu sampah, sidai kain, memasak. Tapi janganlah poyo sangat sampai kawan2 isteri datang pun, tolong gorengkan pisang kat dapur utk raikan tetamu.


19. Jenis pembersih gak la. Masa muda2 dia tade la jenis pakai seluar jeans busuk berminggu-minggu tak basuh. Bau badan tu jaga. Kena bersih sebab hari2 nak ngadap Allah, bukan nk wangi depan manusia je.


20. Sehari sekali ingatkan bini dan anak2 tentang kematian. "Syg, tengok jam tu. Ha, bila kita tengok jam..ingatlah detik kematian tu makin hampir."


21. Dia sentiasa nak berubah bersama2 isteri dan anak2 dia. Berubah jadi lebih soleh dari sehari ke sehari.


22. Dia boleh jadi imam solat isteri dan anak2 wlpn dia tak reti baca doa lepas solat. Dia doa senyap2 je tak bunyi pape, tp dlm hati dia doa.."Ya Allah! Letakkanlah isteri dan anak2ku dlm lindunganMu. Andai aku mati, Kau jagalah keluargaku ini dari fitnah dunia."


tu je tips yang boleh dikongsikan bersama :) renung~2 kan dan selamat beramal.
 dipetik drp inbox yg diberikan oleh siti nurazlinda :)

Wednesday, 23 May 2012

Tak payah nk cover~2

assalamualaikum.. kak leha.. oo, kak leha..
haha. awal2 dah gile..


ok, mak jemah nk tnya nih.. sapakat sini ade boyprend n geprend?? ada kan ada kan.. kalau xde pon. ok lah "ex-boyprend n ez geprnd". kompom ade..

korang kalau nk "meeting" a.k.a "dating" kan mesty korang cuit sana cuit sini.. I tampar U, you tampar I., auchh.. ecece.. so sweet, hahah.. eh, dia sengeh pulak.. mesti teringat kn.. (tibe~2 rase menyampah pulak) haha.. oukeyh.. stop sengeh~2 kambing tuh.. korang mesty cver cver bila dpn boyprend or geprend korang kan.. eh.., xkn nk tunjuk keburukan kita kat dia kowt.. mest lah nk tunjuk yg molek molek je.. 

betoi dak.. haha. bagi kyra. xpayah lah kita nk cover cover nih.. ape guna.. korang couple nih mesti lah nk ke arah 1 ikatan yg sah kan (kahwen).. nanti time kawen korang thu jugak perngai~2 pasangan kita.. nanti karang bru lah kite thu yg dia ni jenis main kayu tiga, n so on.. kan baru menyesal..
"mak jemah dah cakap dah, tapi xnk tgar.."


so, bagi pasangan yg couple~2 ni xpayah lah cover~2.. eh, tpi kalau nk sendawa or kentut tu cover lah jugak ek.. malu kowt.. nk cover tgok keadaan oukeyh.. tgk cm kyra xpayah nk cover~2 eh.. gelak lah sederas mana pon.. ade dia kisah.. haha. 

that all for my bebling today.. stdy biology pulak..last paper for mid-year exam

Tuesday, 22 May 2012

Teka teki, teka tekuk

Assalamualaikum.
jawab salam tu. kalau xjawab dose tw

k. hari ni tibe2 je rse nk kongsi teka teki yg telah kyra kumpul beberapa dekat nih.. hahaha. iyee kew??


Gajah lalu titi patah.. kalau kambing lalu pulak patah ape??
jawapan : patah balik lah.. xkan dia nk lalu jugak kat titi yang patah tu

bila makan pisang, kite bunag kulit.. tapi kalau kite mkn kulit kite nk buang ape ya??
Jawapan : buang tabiatt!!

Masa dia hidup kita nyanyi, masa dia mati kite tepuk tangan
Jawapan : lilin time bufday

Hitam dan berpeluh.? ape tuhh??!
Jawapan : semut hitam yg tgh joging.. (agaknya nk ksi rmping lg kowt)

Dalam byk2 kera, kera apa pandai menaip?
Jawapan : kerani!

Apa dia "jauh di mata dekat di hati"
Jawapan : usus

Gajah terbang dgn ape?
Jawapan : dgn susah payah.. (cm ne gajah nk terbang dgn bdn yg ****)

Ade 3 kepala, 4 tangan dan 5 kaki... who am i??
Jawapan : pembohong..!

Tuesday, 15 May 2012

Aduhh.. Gastrik pulak!

assalamualaikum.. hye2. tgh buad ape uh..

haa.. hari ni nak cerita pasal kesihatan sikid.. haha. budak sains kan.. aiyoo. cm pndai cgt bio and so on..

seperti yang kita thu hari ni.. tu dia dah terpampang dah kan tajuk yg nak di bangkit kan utk hari ini.. yaaa.. Gastrik..

haaa?? pasai pa hari ni nk cite pasai gastrik pulak.. buang tebiat ke ?? haha. actually hari hari ni kyra nk cte pasai sakit yg kyra alami. yess.. gastrik.. mude2 dh ade gastrik.. ish3. terok..

sekarang ni kyra xboleh dah nk makan bende2, eh, makanan2 yg pedas2. sikit pon xboleyh.. sedehnyee.. sobs sobs sobs. dah lah makanan pedas pedas ni 'feberet' kyra. kalau kyra mkn pedas pedas mula lah.. nk cari toilet.. eh, x senonoh pulak kyra ni kan.. eh, stndrt lah tuh kan.. betoi x? bila dah sakit perut tu bukan nya skit.. saki sangat sangat sangat.. rasa mcm ade org main cuit cuit je kat perut kyra nih.. hihi. boleh pulak main cuit cuit dalam perut kan.



dulu waktu kecik kecik kyra xboleh makan kacang.. allergic. kalau makan je kacang, xkisah lah kacang ape pown,,yg paling teruk bile kyra makan kacang yg dalam ice kacang tu.. kacang ape tah name dia. kacang merah kowt.. xtwu lah.. mesti lepas tu kyra garu sana sini.. sampai tok kyra tempek bedak sejuk pluss garam kat badan badan kyra. teruk kn. kadang2 tok cerita sampai kyra xboleh nk tido sebab terlampau gatai..



tapi., sekarang pon masih ade lagi. aduh.. tapi xde lah terok macam kyra kecik molek dulu dulu.. kalau mkn banyak sangat baru jadi macam tuh.. seksa jugak gatai pluss miang ni.. eh, jangan pk bukan bukan pulak nohh.. hihi

saje nk tayang gamba kyra time kecik2 masih sama, tgok mata tu. sepek sama cm sekrang.

sekarang nih kyra xboleh nk makan makanan yang pedas pedas dan makanan yang ade kacang. kadang kadang dekat sekolah tu saba je.. sampai kyra xmakan kowt. walaupon perut ni meronta rontak pluss merengek rengek nak makan wedges, bihun sup, kuew teow n so on.. saba je lahh.. ape boleh buad..


Tuesday, 8 May 2012

Tutti Fruitti

heyy suma...

.tibe tibe je kan malam malam buta macam ni nak taip taip keybord nih. . dah macam bunyi pop corn dah. . nasib baik tak guna typewriter. .aduhhh. dan pada masa yang sama, lagi 2 hari lagi nak exam pertengahan tahun.. hamboi3 kyra oii.. relex nya.. buku 1 apa pon xsentoh lagi.. kemain pandai nohhh.. (pandai lah cgt kan).

tengah dok baring+golek golek kat katil kesayangan nih sambil teringat kenangan manis Kyra gn Capital S tu(actually xde rr manis sgt cm korang).. sweet x kiterang nama mula huruf S.. Shakirah + S***** (sapa lah org tuh).. back to our story-----> tiba2 kepala nih teringat pulak nak rasa Tutti Friutt.. pena dga kan.. alahai, xkan xthu kowt.. tengok rupe pon dah tahu sedap.. yummy.. meh kyra tempek buad conoh kat korang sat.. jup nohh.., nk p cari kat en google kesayangan kita nih.



arghh.. tolong tahan nafsu saya... karang gigit jugak jari ni sebab xthan tgok ace cream g sedop sampai menjilat jari nih..

1st: nak ice cream yang mana?? tekan je..


xpon yang ni
2nd : kita pilih kita nak yang mana


3rd : timbang n bayar

last : makannn!
ehh. dh jadi macam tutorial pulak nak makan kat Tutti Fruitti nih.. hik hik hik.

Kyra nak tanya.. sapa kat sini pernah rasa Tutti Fruitti nih?? erm.. untunglah korang dapat rasa.. Kyra kedai dia pon xpernah jumpa lagi.. jumpa kat dalam you tube je.. alaaa., yg lagu Najwa Latif tu.. Cinta "facebook" adakan.. diarang date kat Tutti Fruitti.. er..., geram naa.. mama mama nak nak nak.. aduhh, tahan je lah nafsu yang tengah membuak buak nih..

Kyra harap sgt ada org bawak Kyra p sana.. makan2 sampai kenyang n perut pon bertambah cumell.. :)
ok lah, kyra nak stdy pulak.. doa kan Kyra keyh.. lupp u Capital S.


Friday, 4 May 2012

Cara utk Menjimatkan Duit

assalamualaikum.. yoyoyo

gaji masyukk.. jeahhh.. itu lah 1 ungkapan yg mengembirakan kpd semua pekerja.. mana tak nya gembira.. setelah dompet nipis bagaikan sehelai ketas A4 yg di lipat 4, akhir nya menjadi dompet setebal 1 dozen kertas A4.. hamboi2.. belambak gila duit.. ksi sikit.. bila dah dapat gaji tu, mula lah fikir.. "ok, dunia ni aku punya.. suka aku lah nak buat apa apa pon.. kisah apa aku" btoi ke tak?? pastu jalan tu diaaa.. gila punya jamm!! nasib baik roti xde.. kalo tak sedap jugak makan roti + jam dalam keadaan sesak  cam ginik.. (tak de kene mengena pon).

ok.. hari ini kyra dgn baik hati nya nak kongsi tips2 untuk menjimatkan duit kesayangan kita tuh.. copp, bukan bermaksud kita nih kedekut tahi hidung masing..(kenapa org kaitan thi hidung dgn kedekut ya??)

1.senarai kan barang g hendak di beli sahaja (keperluan)
kalau lah kita tak senaraikan.. sah sah kita ambek tu ambek ni, eh nak ni lah,nak tu jugak.. eh.. ini jugakk!! btoi kan.. mana tidak nya duit tengah bertimbun.. semua on.. cuba kalau duit ciput.. sah2, "ahh., xpayah lah.. karut je..

2. menabung
alahaii. senabung semua boleh kan.. walaupon selepas kita shopping, kita ada baki ditangan 50 sen (tpu sgt lah lepas sopping ade duit 50 sen) boleh jugak kita menabungkan.. tak jadi masalah pon kepada kita.. btoi tak.. kepada student2 sekolah tu pulak.. daripada duit yang mak n ayah kasi utk di buat belanja sekolah kalau ada baki simpan je lah dalam tabung.. kalau boleh tabung yg mempunyai kunci dan tabung yg jenis tabung yang xboleh bukak hnya boleh masuk kan duit je.. contoh nya mcm tabung buluh (zaman dulu2) or tabung ayam

  



3.jangan menggunakan kad Kredit ketika membeli belah
bila kita guna kad Kredit sah sah lah kita belanja kemain sakan.. hal ini di sebab kan kita tak nampak nilai wang bila menggunakan kad Kreadit tu kan.. bila kita nak bayar bil mulah lah.. "arghh apa pasai melambung kemain bil aku nih.." mula lah kita buat muka tebal pergi mintak pinjam duit kat saudara mara..

4. jangan bazirkan penggunaan air dan elektrik
seperti yang kita tahu tiap tiap bulan pak cik posmen yang hensome tu akan hantar surat ang merupa kan bil (apa aku merepek ni).. bila kita tgok bil bil tu.. arghhh.. bila air aku dah naik. bil elektrik pon.. ahh., ni meti pihak kerajaan dah naik kan harga penggunaan elektrik.. ehh, xlah.. kau tu yg guna lebih lebih.. bhaya taw kalau kita guna elektrik melebihi voltan yang ditetapkan.. habis habis pon terbakkar lah kita jd arang.. korang nakk!!. say NOOOO!

5. tidak perlu membeli buku, rujuk di internet
haa. seperti yang kta tahu.. sekarang ni kan maklumat di hujung jari je kan. .tekan sini..,haa dapat pon. .so,kenapa nak susah kan diri kita untung membeli semua barang tu. .internetkan ada. .bagi orang yang gila baca novel. . novel on9 kan ada. .jimat duit kan. .xpayah bayar pon. .


dengar cerita novel ni paling gempak buad masa ni..
 


6. elakkan makan di luar
ayoyo. apasalahnya kalau kita masak kat rumah. .okk, kyra twu kita nak selebrate someting. .boleh jugakkan buat sendiri. .api, kene buad something sepecial lah masakan kita tu. .kalau sama je. .erm, xthu lah. .kalau xreti nak masak pulak. .buku resepi kan belambak. .buad rugi je chef chef ternama kongsi kan ilmu diaorang dekat kita. .tp,kita hanya beli dan tidak practikkan. .

samapi sini jelah kyra nak kasi tips,harap harap boleh digunakan lah ye..maklum lah sekarang ni kan ekonomi. semua perlu kan duit..

"duit bukan segala-galanya, tapi segala-galanya perlukan duit"

betoi kan..